Acasă » Evenimente, Proiecte

Recital poetic Anca Mizumschi organizat de Asociaţia KULTurale / Iulia Pană & Amelia Stănescu

Scris de pe februarie 22, 2013 – 8:58 amFără comentarii

Cum să faci fani în Constanţa cu poezia

[preluare Sorin DINCO (sorin.dinco@telegrafonline.ro), Telegraf online]

Clubul Doors s-a dovedit neîncăpător, duminică seară, de data aceasta nu pentru concertul vreunei trupe rock în mare vogă, ci pentru iubitorii de poezie. Formatul de succes practicat în centrele culturale ale lumii, în care poezia se livrează către publicul pasionat prin muzică şi discuţii interactive, a garantat, după o meticuloasă organizare, reuşita ireproşabilă a primei manifestări din cadrul proiectului „Mecanici poetice”, demarat de nou-înfiinţata Asociaţie „KULTurale”. Poezia a fost adusă de scriitoarea Anca Mizumschi, originară din Constanţa, dar consacrată în Bucureşti, iar muzica, de Jonathan David, prieten al acesteia, englez stabilit cu chitara prin Lipscanii din Capitală.

Peste 120 de persoane au participat la întâlnirea după 25 de ani, cu invitata specială a poetelor Amelia Stănescu şi Iulia Pană, cele două artizane ale „Mecanicilor poetice”. Prin vocea actriţei Lana Moscaliuc, poeta Anca Mizumschi a delectat publicul cu creaţii din volumele „În moalele cerului” (Editura Brumar) şi „Carte de citire” (antologie, Editura Blumenthal), ambele apărute în 2012.

OPINII Recitalul a fost punctat cu pauze de discuţii în care s-au remarcat intervenţiile criticului Angelo Mitchievici şi ale scriitorului Ovidiu Dunăreanu. Primul a căutat să clarifice rolul tămăduitor al poeziei, în contextul unei lumi tot mai îndepărtate de cultura de calitate. Redactorul şef al revistei „Ex Ponto”, Ovidiu Dunăreanu, s-a arătat plăcut surprins de prezenţa masivă a publicului la eveniment, apreciind „comunicarea puternică şi statornică cu spaţiul pontic a Ancăi Mizumschi, una dintre cele mai importante voci ale liricii feminine din România”.

AUTOGRAFE Seara s-a încheiat cu o sesiune prelungită de autografe, în care invitata reîntoarsă în Constanţa şi-a semnat „la foc automat” cărţile achiziţionate de oaspeţii ei, precum şi cu un concert susţinut de Jonathan David. Publicul deja cucerit de poezie a cântat refrenele unor cover-uri după melodii celebre. Pe final, Amelia Stănescu şi Iulia Pană, fondatoarele „KULTurale”, au anunţat alte surprize pentru constănţeni, în formatul proiectului „Mecanici poetice”.

Invitata serii, Anca Mizumschi, a declarat: „Amelia şi Iulia aduc în Constanţa ceva care a ajuns, din păcate sau din fericire, singurul şi cel mai potrivit mod prin care poezia se reîmprieteneşte cu lumea din care s-a născut. Că eşti corporatist sau hamal în port, poezia trebuie să-ţi fie aproape. Iar noi încercăm să lansăm acest semnal de regăsire”.

6 + = 11