Acasă » Anunţuri, Proiecte

Programul propus de Amelia Stănescu pentru funcţia de preşedinte al Filialei USR – Dobrogea

Scris de pe septembrie 27, 2013 – 5:58 amFără comentarii

Amelia Stănescu

Am decis să candidez pentru funcţia de preşedinte al Filialei USR – Dobrogea pentru că în ultimii ani m-am implicat în coordonarea unor proiecte literar-artistice dedicate colegilor mei şi care au avut un impact mediatic substanţial.  Astfel,

- am fost Directorul Festivalului Primăvara Poeţilor/ Le Printemps des Poètes, la Constanţa, ediţia a 3-a (15-18 martie 2007), ediţia a 4-a (14-25 martie 2008) pentru oraşele Constanţa, Mangalia, Ovidiu şi Eforie Sud; ediţia a 5-a (23-28 martie 2009), pentru oraşele Constanţa, Mangalia, Ovidiu, Techirghiol şi Medgidia şi în 2011, pentru oraşele Constanţa, Mangalia şi Medgidia. Acest festival a cuprins lecturi publice, lansări de carte, întâlniri cu cititorii în şcoli, licee, universităţi, proiecte inedite de tipul maraton poetic în librării, mixaje de poezie şi muzică – Future Sound of Poetry (proiectul Iuliei Pană), licitaţie de poezie sau obiecte poetice, poezie în spaţii neconvenţionale (lectură la penitenciarul Poarta Albă) ş.a. La acest Festival au luat parte majoritatea scriitorilor filialei Dobrogea, dar şi scriitori din ţară: Iulia Pană, Bogdan Ghiu, Ovidiu Dunăreanu, Arthur Porumboiu, Nicolae Motoc, Emilia Dabu, Sorin Roşca, Dan Ioan Nistor, Vasile Cojocaru, Mădălin Roşioru, Ştefan Cucu, Ion Codrescu, Ion Faiter, Angelo Mitchievici, Ana Ruse, Sanda Ghinea, Vasile Cojocaru, Marius Chelaru ş.a.

- am organizat lansări de carte şi lecturi, dialoguri despre literatură cu studenţii  universităţii la care lucrez. Au luat parte la aceste evenimente: Arthur Porumboiu, Ovidiu Dunăreanu, Nicolae Motoc, Ion Faiter, Dan Ioan Nistor, Sorin Roşca, Ana Ruse, Emilia Dabu ş.a.

- am înfiinţat, alături de Iulia Pană, în februarie 2013, proiectul „Mecanici poetice” care şi-a propus recuperarea unor scriitori aparţinând spaţiului dobrogean mai puţin promovaţi la Constanţa. Întâlnirile s-au desfăşurat sub forma unor spectacole de poezie şi muzică având ca scop lansările de carte, lecturile poetice şi dialogul interactiv cu un public ce a reunit între 100-120 de oameni la fiecare eveniment. Astfel, pe 27 februarie, am avut prilejul să ne întâlnim cu Anca Mizumschi (care nu mai avusese o lansare de carte în oraşul natal de peste 20 de ani!); pe 24 martie l-am avut ca invitat pe Ştefan Caraman, proaspăt atunci premiat al filialei Dobrogea pentru romanul său care a cunoscut unele dintre cele mai mari vânzări în spaţiul internetului; Jean-Lorin Sterian a citit poeme inedite şi a vorbit despre proiecte teatrale neconvenţionale cum ar fi „Teatrul din sufragerie”- pe 14 aprilie. Scriitorul Bogdan Ghiu a prezentat la Constanţa fragmente din spectacolul poetic al Teatrului Odeon „Urme de distrugere pe Marte” în data de 12 mai 2013.

- Proiectul „Mecanici poetice” a fost prezent anul acesta la Târgul de Carte Gaudeamus Mamaia unde a avut ca invitaţi atât scriitori consacraţi (Anca Mizumschi, Bogdan Ghiu, Cristina Nemerovschi), dar şi tineri poeţi de la Bucureşti, Ploieşti, Constanţa.

Dacă voi fi aleasă preşedinte al Filialei USR – Dobrogea, pe parcursul mandatului meu îmi propun următoarele:

1. să actualizez şi să definitivez pagina web a Filialei USR – Dobrogea care va trebui să cuprindă toate detaliile referitoare la fişele bio-bibliografice şi arhiva foto a membrilor filialei noastre, fonoteca video, zilele aniversare, lansări şi evenimente culturale la care va fi implicată filiala noastră;
  2. mă voi strădui să obţin o mai bună mediatizare şi finanţare a premiilor filialei;
  3. pentru colegii noştri care vor îndeplini criteriile legii 8/2006 (Legea privind instituirea indemnizaţiei pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică), mă voi însărcina cu trimiterea dosarelor lor la USR în vederea dobândirii celor 50% în plus pentru pensie
  4. vom discuta în Consiliul director propunerile pentru scriitorii care ar putea primi indemnizaţia de merit (legea 8/2002), propunerile fiind adresate Comisiei naţionale.
  5. voi organiza lecturi publice în special cu ocazia Zilei Mondiale a Poeziei (21 martie) şi cu prilejul Festivalului Primăvara Poeţilor.
  6. voi organiza anual Colocviul Confluenţe literare în Dobrogea
  7. voi demara o campanie pro lectură desfăşurată în liceele şi şcolile judeţului Constanţa cu participarea membrilor filialei noastre sub egida „Ora scriitorilor constănţeni” în cadrul unei ore de literatură română; voi organiza în liceele municipiului Constanţa şi la Facultatea de Litere a Universităţii „Ovidius” ateliere de scriere creativă
  8. voi crea un turneu de lecturi publice în filialele USR din ţară, proiect pe care l-am discutat deja cu preşedintele Dan Mircea Cipariu; la Tulcea, în cadrul deja existentului Festival de Carte Danubius, Constanţa va avea spaţiu pentru lecturile publice şi stand de vânzare cu cărţile membrilor filialei Dobrogea;
  9. voi face toate demersurile posibile în vederea atragerii de fonduri, surse de finanţare de la autorităţile locale pentru desfăşurarea proiectelor filialei
  10.  pentru scriitorii care nu au acces la surse internet, voi crea un chioşc info desk al filialei la care cei interesaţi îşi vor putea face cont de e-mail, îşi vor putea citi corespondenţa şi vor putea urmări paginile web ale filialelor USR.

8 − = 5