Acasă » Lansări de carte

111 elide

Scris de pe octombrie 3, 2013 – 9:52 pmUn comentariu

La Editura Rafet a apărut volumul de poezie “Mir(easmă) de nard” de Ion Roşioru. Cartea a primit Premiul “Mircea Micu” şi a fost lansată în cadrul Festivalului de poezie „Titel Constantinescu”, ediţia a IV-a, 2013.

“Cartea Mir(easmă) de nard poartă subtitlul 111 elide -  specie de poezie cu formă fixă, de sorginte românească  -  şi cuprinde îndeosebi poeme de dragoste. Poemele excelează prin cantabilitate şi te duc cu gândul nu doar la pantumurile malaeze ori la catrenele impecabile ale lui Omar Khayyam, ci şi la cele mai frumoase sonuri din folclorul românesc. Bocetul metafizic coexistă în acest discurs cu fiorii epitalamului. Poezia lui Ion Roşioru îşi extrage sevele, decantate până la lamura lirică, dintr-un trecut imemorial şi exploatează un întreg fond ancestral de mituri, de credinţe, de eresuri şi de practici magice pierdute în negura timpului. Întâlnim aici o perpetuă reîntoarcere la izvoarele poeziei când aceasta nu se desprinsese cu totul de muzică şi de dans. Forma prin excelenţă clasicizantă a versurilor face de fiecare dată casă bună cu neliniştile unui poet modern şi, totodată, ale unui neobosit şi avizat degustător de poezie autentică dintotdeauna şi de pretutindeni. Respectul faţă de limba română este, în mod constant, unul  contaminant şi frapează prin acurateţe.

„De câte ori îl citesc pe Ion Roșioru, mereu blândul, mereu tristul, mereu înseratul într-un răsărit de lacrimă-stea, reînvăț murmurul izvoarelor din Curbura munților copilăriei noastre” (Lucian Mănăilescu).

„Pe Dan Elias (promotor incontestabil al elidei ca specie de poezie cu formă fixă, n.n.) și Ion Roșioru nu-i apropie decât premoniția irepetabilității, acea calitate unică proprie marilor creatori de a fi mereu altcineva” (Dan Simionescu).

Un comentariu »

3 × 9 =