Acasă » Anunţuri, Evenimente, Lansări de carte, Proiecte

Vladimir Tismăneanu conferenţiază despre răul radical, la Universitatea “Ovidius” – Constanţa

Scris de pe octombrie 17, 2013 – 4:32 pmFără comentarii

UPDATE 31.10.2013: Revista presei despre conferinţa lui Vladimir Tismăneanu la Constanţa, aici. Galerie foto, aici.

Filiala „Dobrogea” a Uniunii Scriitorilor din România, cu sprijinul Editurii Humanitas și al Universităţii „Ovidius” din Constanța, organizează miercuri, 30 octombrie 2013, la ora 13.00, la Sala Senatului (Campus, Aleea Universității nr. 1) Conferința „Despre Răul radical: Comunism, fascism și lecțiile secolului XX”, susținută de prof. Vladimir Tismăneanu, University of Maryland, Washington D.C. Evenimentul cuprinde și prezentarea cărții „Diavolul în istorie. Comunism, fascism și câteva lecții ale secolului XX”  (Editura Humanitas, 2013), precum și o sesiune de autografe.

Întâlnirea este moderată de către conf. univ. dr. Florin Anghel și conf. univ. dr. Angelo Mitchievici.

Vladimir TismăneanuVladimir Tismăneanu este profesor de științe politice la Universitatea Maryland. Este autorul a numeroase cărți, între care: The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century (University of California Press, 2012) (tradusa în română), Diavolul în istorie (Humanitas, 2013), Despre comunism. Destinul unei religii politice, Arheologia terorii, Irepetabilul trecut, Naufragiul Utopiei, Stalinism pentru eternitate. O istorie politică a comunismului românesc, Fantasmele salvării, Fantoma lui Gheorghiu-Dej, Democrație și memorie și Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel. Este editor al numeroase volume, între care: Stalinism Revisited, The Promises of 1968, Revoluțiile din 1989 și Anatomia resentimentului. Este coordonator al colecțiilor: Zeitgeist (Humanitas) și Constelații (Curtea Veche), co-editor, împreună cu Dorin Dobrincu și Cristian Vasile al Raportului Final al Comisiei Prezidențiale pentru analiza dictaturiii comuniste din România (Humanitas, 2007). Co-editor, împreună cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History (Central European University Press, 2012). Co-autor, împreună cu Mircea Mihăieș, al volumelor Vecinii lui Franz Kafka, Balul mascat, Încet, spre Europa, Schelete în dulap, Cortina de ceață și O tranziție mai lungă decât veacul. România după Ceaușescu. Editor, între 1998 și 2004, al trimestrialului East European Politics and Societies. Articolele și studiile sale au apărut în International Affairs (Chatham House), Wall Street Journal, Society, Orbis, Partisan Review, The New Republic, New York Times, Times Literary Supplement, Gazeta Wyborcza, Contemporary European History, Washington Post, Journal of Democracy, Human Rights Review, Kritika, Dilema Veche, Orizont, Apostrof, Idei în Dialog, 22 etc. Vladimir Tismăneanu este colaborator permanent, începând din 1983, al postului de radio Europa Liberă. În 2006 a fost președintele Comisiei Prezidențiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România.

Florin AnghelFlorin Anghel este conferenţiar la Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii Ovidius din Constanţa, Prorector, Vicepreşedinte al Asociaţiei Române de Studii Baltice şi Nordice, Târgovişte; membru al Deutsch-Rumänische Akademie, Internationales Forum Für  Wissenschaften, Etnik, Theologie, Literatur und Kunst, Mainz; membru al Clubului Istoricilor din România „Nicolae Iorga” din Academia  Română, membru al Centrului de Studii şi Cercetări ale Istoriei şi Civilizaţiei Zonei  Mării Negre (secolele XIX-XXI), acreditat C.N.C.S.I.S., tip B (2003), Universitatea  Ovidius, secretar ştiinţific, membru al Institutului „Adam Mickiewicz”, Varşovia – Ministerul de Externe  al Republicii Polone; membru al Asociaţiei Naţionale a Tinerilor Istorici din Republica Moldova, membru al board-ului editorial al Revistei Române de Studii Baltice şi Nordice, membru al colegiului de redacţie al revistei Studii şi materiale de istorie contemporană. Florin Anghel este autor al volumelor Construirea sistemului „Cordon sanitaire”. Relaţii româno-polone, 1919-1926, (Premiul „Copyro” al Uniunii Scriitorilor din România pe 2004; Premiul „Mihail Kogălniceanu” al Academiei Române în 2005), „Revoluţia morală”. Regimul politic sanatist din Polonia, 1926-1930, Premiul „Miron Costin” al Fundaţiei Culturale „Magazin Istoric”, 2009; a colaborat la volumele România-Polonia. Relaţii diplomatice, 1918-1939, vol.I, Słownik biograficzny Europy Środkowo-Wschodniej XX wieku, red. Wojciech Roszkowski), Biographical Dictionary of Central and Eastern Europe in the Twentieth Century (edited by Wojciech), România la Conferinţa de Pace de la Paris (1919- 1920). Documente diplomatice, volumul I (1 decembrie 1918- 28 iunie 1919), The Romanian- Lithuanian Relations. Diplomatic Documents (1919-1944), Polscy uchodzcy w Rumunii, 1939-1947. Dokumenty z Narodowych Archiwow Rumunii, Warszawa şi a coordonat volumele Hegemoniile trecutului. Evoluţii româneşti şi europene, Români şi bulgari. Provocările unei vecinătăţi, Vecinătăţi şi ziduri. Români şi ruşi (secolele XVI- XXI).

Angelo Mitchievici este conferenţiar la Facultatea de Litere a Universităţii Ovidius din Constanţa, din 28 septembrie 2013 Preşedinte al USR Filiala Dobrogea, membru UCIN (Uniunea Cineaştilor din România), membru FIPRESCI (Fédération Internationale de la Presse Cinématographique), membru RAAS (Romanian Association for American Studies), cronicar de film şi redactor adjunct al revistei România literară, redactor adjunct al revistei Ex Ponto. Text, imagine, metatext. De asemenea, Angelo Mitchievici este şi autor al volumelor Filmele care ne-au schimbat viaţa, Umbrele paradisului. Scriitori români şi francezi în Uniunea Sovietică (Humanitas, 2011), Simbolism şi decadentism în Arta 1900, Decadenţă şi decadentism în contextul modernităţii româneşti şi europene, Cinema (volum de povestiri), Mateiu I. Caragiale – fizionomii decadente, coautor al volumelor Noul cinema românesc. De la tovarăşul Ceauşescu la domnul Lăzărescu, Teodoreanu reloaded, (coautor: Ioan Stanomir), Explorări în comunismul românesc, (vol.I, II, III, coautori: Paul Cernat, Ion Manolescu, Ioan Stanomir), O lume dispărută, patru istorii personale urmate de un dialog cu Horia Roman Patapievici (coautori: Paul Cernat, Ion Manolescu, Horia-Roman Patapievici, Ioan Stanomir), În căutarea comunismului pierdut (coautori: Paul Cernat, Ion Manolescu, Ioan Stanomir), prezent în volumele Dincolo de propagandă: Un instrumentar istorico-politic al filmului românesc (coordonator: Viorella Manolache), Anatomia resentimentului (editor: Vladimir Tismăneanu), Spiritul critic la Cercul literar de la Sibiu (coordonator volum: Sanda Cordoş), T(z)ara noastră. Stereotipii şi prejudecăţi (coordonator: Ruxandra Cesăreanu), Literaturi şi culturi locale (coordonator: Gheorghe Manolache), Comunism şi represiune în România. Istoria tematică a unui fratricid naţional (coordonator: Ruxandra Cesereanu), Balkan Cultural Identities, 40238 Tescani (editor şi coautor: Mircea Cărtărescu), Ferestre ’98 (editor: Mircea Cărtărescu).

Conferinţa Despre Răul radical: Comunism, fascism și lecțiile secolului XX, susţinută de profesorul Vladimir Tismăneanu este parte a proiectului noului preşedinte USR Dobrogea, Angelo Mitchievici, proiect ce urmăreşte dezvoltarea unei relaţii durabile cu mediul academic, reprezentat la vârf de personalităţi ale lumii culturale şi ştiinţifice, studenţi, instituţii publice si atragerea publicului Constantean, in special a celui tanar, catre activitatile culturale.

Prima dintr-un set de acţiuni iniţiate în cadrul USR – filiala Dobrogea, în parteneriat cu Universitatea “Ovidius” din Constanţa, conferinţa de miercuri, 30 octombrie, este o ocazie de a asculta şi adresa întrebări unuia dintre cei rafinaţi cunoscători ai schimbărilor istorice ale secolului XX, Vladimir Tismăneanu. Evenimentele organizate în cadrul USR Filiala “Dobrogea” vor fi  promovate atât pe site-ul www.usr-dobrogea.ro, cât şi pe pagina de Facebook „USR Dobrogea”. Puteţi descărca un flyer din mapa de presă a evenimentului de aici.

− 7 = 2