Acasă » Evenimente

Lansare de carte, volum poezie, BUCLA, al scriitorului T.O.BOBE. Vineri, 20 februarie 2015, ora 19, Librăria Cărturești (City Park Mall, Constanța, Bd. Alexandru Lăpușneanu, nr.116C, parter))

Scris de pe februarie 18, 2015 – 11:03 amFără comentarii

Editura Humanitas, Uniunea Scriitorilor din Dobrogea, Universitatea Ovidius din Constanța și Librăria Cărturești Constanța vă invită vineri, 20 februarie 2015, ora 19, la Librăria Cărturești (CITY PARK MALL, bd. Alexandru Lăpușneanu, nr.116C, la parter) pentru lansarea volumului de poezie BUCLA (Editura Humanitas, București, 2015) al scriitorului T.O.BOBE.

Născut în Constanța unde și-a terminat liceul, absolvent al Facultății de Litere din București, T.O.Bobe se află în primul val cenaclier pe care Mircea Cărătărescu îi va reuni, după o exigentă și inspirată selecție, în atologia Tablou de familie. T.O.Bobe este autorul romanului Cum mi-am petrecut vacanța de vară (2004) și al unui excelent volum de povestiri Contorsionista (2011).

Pseudoromanul poematic al lui T.O.Bobe, BUCLA, apare astăzi la Editura Humanitas într-o minunată nouă ediție care cuprinde și cîteva texte critice semnate de Mircea Cărtărescu, Radu Cosașu, Svetlana Cârstean și Gheorghe Grigurcu. BUCLA se învârte în jurul biografiei borgesiene a unui personaj comic-nostalgic, Nea Gică frizerul. El este deopotrivă alfa și omega, cel mai neînsemnat dintre oameni și buricul pământului, centrul lumii care se rotește în jurul lui cu toate constelațiile sale umane. Nea Gică, formă contras-familairă a numelui George/Gheorghe, este numitorul comun al anonimatului, al banalului. Nea Gică reprezintă această efigie a insignifiantului care se convertește în semnificativ, care din nimic devine totul, legendă urbană și blând zeu al cartierului.

Poemul se construiește alefic, orice cronologie este respinsă, cu episoade din viața lui Nea Gică, scrisori de dragoste, fragmente de jurnal, expresii spectaculare ale acestei meserii cuminți, fiestele spotive ale cartierului, aproape de nerecunoscut, atacată de acizii derizoriului o aluziv-dezvăluită lume supravegheată, dar și ceva din nocturnele stranii ale metropolei erotic-vorace cu voluptuoase femmes fatale, cu acel vertij care înșurubează gingsbergian în măruntaiele lui.

Dacă există un Dumnezeu al frizerilor, dacă Dumneeu însuși s-ar deghiza în frizer, Nea Gică ar fi probabil cea mai apropiată imagine a sa, iar BUCLA, Evanghelia lui.

Prezentarea volumului este realizată de ANGELO MITCHIEVICI (Președintele Filialei Dobrogea a USR) în prezența scriitorului T.O.BOBE.

Evenimentele organizate în cadrul USR, Filiala Dobrogea,  sunt promovate atât pe website www.usr-doborgea.ro cât și pe pagina de FaceBook usr dobrogea.

Date de contact

Angelo Mitchievici