Acasă » Lansări de carte

Ion Codrescu, în antologia „Spiritul haiku“

Scris de pe februarie 5, 2009 – 1:15 pmFără comentarii
Ion Codrescu, în antologia „Spiritul haiku“

Ion Codrescu, promotor al liricii japoneze în oraşul Constanţa, este un nume care rezonează nu numai în spaţiul autohton, ci şi peste hotare. Micropoemele sale sînt deosebit de apreciate în rîndul creatorilor de haiku din întreaga lume. Ca o dovadă a recunoaşterii sale pe plan internaţional, Ion Codrescu a fost inclus, de curînd, într-o nouă antologie de poeme, „Haiku mind“ / „Spiritul haiku“, de Patricia Donegan, apărută la Editura „Shambhala“, Boston & Londra, în anul 2008.

Volumul reuneşte 108 poeme haiku selectate din creaţia autorilor clasici, moderni şi contemporani, din Japonia, Statele Unite ale Americii, Canada, Marea Britanie, Argentina, Peru, Franţa şi România. Fiecare poem este comentat pe două pagini, fiind oferite, totodată, şi date despre autor. Patricia Donegan a selectat poemele care reflectă momentele vieţii, precum trecerea timpului, simplitatea de care avem nevoie, natura înconjurătoare sau misterul vieţii.

Printre poeţii clasici ale căror creaţii apar în paginile acestei lucrări se află „sfîntul haiku-ului“, Matsuo Basho, Yosa Buson şi Kobayashi Issa, alături de poeţi moderni – Masaoka Shiki, Ryunosuke Akutagawa, Hosai Ozaki, Ogiwara Seisensui, Takahama Kyoshi, Taneda Santoka -, dar şi creatori contemporani precum: Kazuo Sato, Masahisa Fukuda, Tatsuko Hoshino, Ayako Hosomi. Alături de creaţiile poeţilor niponi din antologie, în volumul „Haiku mind“ se află creaţii semnate de nume celebre precum: Jorge Luis Borges, Allen Ginsberg, Gary Snyder, Jack Kerouac, iar printre acestea, şi numele unui constănţean: Ion Codrescu.

Membru al Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Dobrogea şi şef al catedrei de Arte Plastice din cadrul Şcolii nr. 39 „Nicolae Tonitza“, unde îi iniţiază pe elevii de la clasele de pictură în tainele graficii, dar şi ale liricii japoneze, Ion Codrescu a fondat, în anul 1992, „Societatea de Haiku“ de la Constanţa şi a pus bazele revistei „Albatros“. Poetul, premiat la competiţii internaţionale, pentru haiku-urile sale, a mai apărut în lucrări antologice de profil din ţări precum: Japonia, Slovenia, Marea Britanie, America, Franţa sau Grecia.

Timp de doi ani, plasticianul a fost invitat în Finlanda, pentru a preda, în cadrul unei şcoli de vară, poezia şi pictura japoneze. De asemenea, el a fost invitat să participe la numeroase work-shop-uri în Marea Britanie, Franţa şi Slovenia, ţări în care a şi publicat trei din cele zece lucrări ale sale care abordează fenomenul artistic din Ţara Soarelui Răsare. Ultimul volum publicat de Ion Codrescu a fost „Text şi imagine în haiga“.

Volumul poate fi cumpărat de pe Amazon.

sursă: Mirela Stângă, Telegraf

8 × 9 =