Acasă » Anunţuri

Prezenţe dobrogene la Târgul „Gaudeamus”

Scris de pe august 20, 2010 – 3:29 pmFără comentarii
Prezenţe dobrogene la Târgul „Gaudeamus”

Periplul prin lumea cărţilor de vacanţă şi nu numai continuă, în aceste zile, la Târgul „Gaudeamus”, după deschiderea oficială de ieri seară. Manifestarea, organizată de Radio România – echipa „Gaudeamus” şi Radio Constanţa, cu sprijinul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, le propune cititorilor ofertele a 47 de edituri, târgul fiind deschis până duminică, în intervalul orar 16.00-24.00, în cortul amplasat pe faleza din faţa Radio Constanţa.
Organizată la malul mării, în adierea brizei, era imposibil ca ediţia estivală a Târgului „Gaudeamus” să nu reflecte preocupările scriitorilor dobrogeni. În acest context, cea de-a doua seară a târgului al cărui preşedinte de onoare este, anul acesta, preşedintele Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România (USR), Cristina Tamaş, este dedicată fenomenului literar de la malul mării. Filiala Dobrogea a USR, Clubul Artelor „Solteris” din Mangalia”, editurile constănţene „Ovidius University Press” şi „Ex Ponto” şi Biblioteca Judeţeană Constanţa (BJC) „Ioan N. Roman” sunt prezenţele dobrogene ale celei de-a doua ediţii a târgului.
Astăzi, de la ora 18.30, „Întâlnirile Gaudeamus” îi aduce în faţa publicului pe membrii Clubului Artelor „Solteris” din Mangalia, la o dezbatere despre literatură şi artă în oraşele mici, moderată de scriitoarea Emilia Dabu. De la ora 20.00, publicul este aşteptat la o „Cafenea literară” cu tema „Piaţa de carte românească în actualul context al crizei. O analiză a fenomenului editorial în ansamblu”, moderată de directorul editurilor „Ovidius University Press” şi „Ex Ponto”, Ioan Popişteanu.
„Întâlnirile Gaudeamus” le rezervă celor interesaţi, mâine, de la ora 18.30, o istorie… sentimentală a teatrului radiofonic, moderată de secretarul literar al Teatrului de Stat Constanţa, Anaid Tavitian. Seara de joi continuă în aceeaşi notă, cu lansarea piesei „Sora mea geamănă” de Cristina Tamaș, cu participarea actriţelor Ileana Ploscaru şi Diana Cheregi. Sâmbătă, de la ora 18.30, autoarele dobrogene vor împărtăşi publicului larg din experienţa proprie de creaţie, iar de la ora 20.00, scriitorul Angelo Mitchievici de la Facultatea de Litere a Universităţii „Ovidius” va fi moderatorul „Cafenelei literare”. Acesta va vorbi despre carte ca principal instrument de dezvoltare şi despre condiţia autorului de carte. Despre scriitori, lecturi şi cititori în epoca Internetului va vorbi, duminică, de la ora 20.00, şeful secţiei „Achiziţii” a BJC, Ştefan Pleşoianu.
Din cadrul manifestărilor celei de-a doua ediţii a Târgului „Gaudeamus” din Mamaia mai fac parte şi alte dezbateri de interes, precum şi o serie de lansări şi prezentări de carte.

Mirela Stângă, Telegraf

− 4 = 5