Acasă » Anunţuri

Staţiunea Neptun, gazdă pentru scriitori din 16 ţări

Scris de pe iunie 11, 2011 – 11:41 amFără comentarii
Staţiunea Neptun, gazdă pentru scriitori din 16 ţări

În acest weekend, sudul litoralului românesc devine un centru de greutate al lumii literare. Între 10 şi 12 iunie 2011 are loc a zecea ediţie a Festivalului Internaţional „Zile şi Nopţi de Literatură”, organizat de Uniunea Scriitorilor din România (USR) la Neptun şi Mangalia.

La evenimentul cultural de pe litoral participă scriitori din 16 ţări. Tema dezbaterilor de anul acesta este „Literatura fără frontiere?” şi se structurează pe trei paliere: „exil – exil interior – exil în propria limbă”.

Moderatorul dezbaterilor de anul acesta, preşedintele USR – Nicolae Manolescu, a afirmat că scriitorii filialei Dobrogea a USR au, în cadrul acestui festival, o poziţie privilegiată: sunt, în acelaşi timp, gazde şi invitaţi. Filiala USR Dobrogea numără 57 de scriitori.

În ultima zi a festivalului, la Complex Ambasador din Neptun, are loc ceremonia de decernare a premiilor. Marele Premiu „Ovidius” este acordat de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional unui scriitor de mare notorietate. Anul trecut, marele premiu a revenit scriitorului francez Jean d’Ormesson.

Printre laureaţii ediţiilor anterioare se numără Péter Esterházy, George Szirtes, Mario Vargas Llosa. Primăria Mangalia şi USR acordă un Premiu pentru un tânăr scriitor.

Mădălin Roşioru, Adevărul