Acasă » Anunţuri

Arthur Porumboiu (1935-2011)

Scris de pe decembrie 2, 2011 – 7:10 pmFără comentarii
Arthur Porumboiu (1935-2011)

O veste tristă pentru colegii din Filiala “Dobrogea” a USR. Astăzi, 2 decembrie 2011, s-a stins din viaţă poetul Arthur Porumboiu, o voce de forţă a poeziei române contemporane, un mentor pentru mulţi dintre poeţii tineri, un slujitor riguros al versului românesc, avându-i ca icoane pe marele Eminescu şi pe Nichita Stănescu.

Pentru cei mai mulţi dintre noi, era o figură boemă, laconic uneori, tumultos în alte ocazii, dar mereu plin de vervă şi jovial, încurajând tot ce era scris adevărat şi cu talent. Ne vom gândi la el întotdeauna cu adâncă recunoştinţă şi respect pentru ceea ce a creat. Ţinând cont că era un solitar şi la propriu, şi la figurat, îi rog pe colegii din filială să-i fim alături în aceste ultime momente pământeşti. (Cristina Tamaş, preşedinte Filiala “Dobrogea” a USR)

*

“Poetul şi-ar dori ca zbaterea sa să nu fi fost una zadarnică, experienţa lui putând deveni un bun transmis testamentar, în numele iubirii, demers ce l-ar concilia cu destinul şi cu legile, oricât de implacabile, ale firii… Proiectându-se în postumitate, poetul revine insistent-obsesiv la postura de frondeur, de profet care n-a ştiut să-şi precupeţească sacrificiul în numele mulţimii conduse spre pământul fertil al făgăduinţei… Imaginile oraculare se coagulează, de regulă, în jurul ideii de supravieţuire prin opera la care s-a trudit cu netrucată abnegaţie şi jertfă de sine întru solidarizarea cu semenii… Iluzia învingerii uitării de către cei ce vin e însă mai puternică… Dar şi îndoielile se insinuează în discursul privitor la perenitatea operei şi la nemurirea, prin receptarea scrierilor, a numelui auctorial…” (Ion Roşioru, “Scrisul ca şansă a mântuirii”, in Cronicar la Pontul Euxin, Ex Ponto, Constanţa, 2008, pp. 213-214.)

Ningea-n cetăţile latine

de Arthur Porumboiu

Ningea-n cetăţile latine
şi eu eram demult ninsoare
iluminând: ca mersul peştilor
în mare.

Ningea-n cetăţile latine,
focul avea picioare aspre;
numai lumina-mi soarbe chipul
tăiat de sunete albastre.

Cu multă tristeţe, din Buzău,
                          Vasile Durloi:

S-A STINS CAVALERUL

In memoriam lui Arthur Porumboiu

S-a stins Cavalerul, King Arthur s-a stins,

cu rana de cuvinte la vedere,

cu pana încleiată de albastrul

legendei propriei lui dimensiuni.

Aduceţi căni şi pahare şi lume

să sece izvorul, aduceţi şi orbii

din Avalon, ce-i neînvins şi solemn,

fără armură, la Tomis să vadă.

Un dux bellorum fără Camelot

stă neclintit peste fapte prescrise,

între străvezii şi suave silabe,

„precum bugării pe apă”.

„Poet de geniu”- cum îi plăcea să se-alinte,-

la pontul cu iarnă-nobleţe,

s-a stins Porumbelul străpuns de ursită

şi pasiunea luminii măreţe.

Durere slăbită, uitată departe,

ce bate din aripi tot mai încet,

s-a dus Cavalerul cu trupul inert

să ceară un tron de odihnă.

*

Omagiul adus lui Arthur Porumboiu de membrii clubului Solteris se prezintă sub forma unui videoclip:

× 8 = 56