Lansări de carte

Lansări de carte, întâlniri cu cititorii, reeditări…

Evenimente

Întâmplări, aniversări, festivaluri etcetera

Proiecte

Proiecte și programe ale filialei Dobrogea și ale Uniunii Scriitorilor din România

Premii

Premiile Uniunii Scriitorilor din România, participări la festivaluri și distincții obținute de scriitorii dobrogeni

Anunţuri

Anunţuri administrative, miscellanea…

Acasă » Proiecte

Scriitori la catedră!

Scris de pe aprilie 7, 2012 – 9:08 amFără comentarii
Scriitori la catedră!

În perioada 5-7 aprilie, Facultatea de Litere a Universităţii „Ovidius” din Constanţa a organizat, în cadrul Zilelor Porţilor Deschise, trei „Întâlniri cu scriitori – poezie, proză, metamorfoză”.

Primul eveniment din şirul lecturilor anunţate pentru cele trei zile de sărbătoare universitară a fost cel de joi, 5 aprilie, când au luat cuvântul: prozatorul Constantin Cioroiu (care a prezentat publicului estudiantin proaspătul său roman „Strada pescăruşilor”), poeta Amelia Stănescu (a susţinut un recital – cu refren de aplauze! – din volumul în pregătire, „Aşternuturi de ploaie”), eseistul şi traducătorul Mădălin Roşioru (a binedispus publicul în urma şăgalnicei lecturi din „Materia Prima – teorii alumetice din criza de timp”), poetul Sorin Roşca (a recitat, cu patosul caracteristic, emoţionante poeme diamantine din noua sa carte, „Iubirea ca o flacără-n rostogolire”). Yigru Zeltil, sub adevăratul său nume Florin Ionescu, student în anul I la Facultatea de Litere şi deţinătorul Premiului de debut al Revistei Ex Ponto, specialist recunoscut în avangardă, a întărit convingerea că tânăra generaţie are, şi ea, un loc binemeritat în spaţiul culturii dobrogene.

Întâlnirea – o metamorfozată a clipei în reverie – a fost moderată de Preşedintele Filialei Dobrogea a USR, dramaturgul şi prozatorul Cristina Tamaş, şi de criticul literar Nicolae Rotund. Cristina Tamaş, ascultându-l pe Constantin Cioroiu vorbind atât de frumos despre pescăruși, s-a gândit instantaneu la poezia lui Nichita Stănescu: „Într-un interviu pe care i-l luam lui Nichita în 1980 despre sentimentul tragic în poezie, el mi-a oferit una dintre cele mai tulburătoare definiţii: Poezia este distanţa dintre doi pescăruși. Când te apucă un pescăruş cu umbra lui, te înalţă chiar poezia şi uiţi că te-ai născut din peşti!

Vineri, 6 aprilie, publicul, format din elevi şi studenţi, adunat în Amfiteatrul 101 din Campus, i-a ascultat pe poetul Ştefan Cucu (posesor, prin intermediul limbii latine, pe care o predă la universitate, al unor canale directe către spiritul tutelar al locului, poetul Ovidius), poetul Iulian Talianu (sensibil ca întotdeauna, sub aparenţa de jurnalist hârşit, greu de impresionat), poeta Iulia Pană (cu o sensibilitate eminamente plastică, răsplătită cu aplauzele prelungite ale publicului) şi prozatorul Ovidiu Dunăreanu (reper inconfundabil al spaţiului dobrogean, recent tradus în limba bulgară).

Sâmbătă, 7 aprilie, a fost rândul Cristinei Tamaş, binecunoscută autoare dramatică, să propună auditoriului său o fascinantă incursiune în lumea teatrului, prin lectura unor fragmente dintr-o piesă în lucru, scrisă special pentru actorul Florin Piersic. Scriitoarea a fost prezentată publicului de lector univ. dr. Monica Vlad. De asemenea, două studente de la actorie, Flavia Călin şi Ana Vicol, au citit câteva fragmente din cel mai cunoscut roman al autoarei, „Străinul de pe plajă”.

A.S.   

Lasă un comentariu!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Anda dapat menggunakan tag HTML ini:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.


9 − = 1