Lansări de carte

Lansări de carte, întâlniri cu cititorii, reeditări…

Evenimente

Întâmplări, aniversări, festivaluri etcetera

Proiecte

Proiecte și programe ale filialei Dobrogea și ale Uniunii Scriitorilor din România

Premii

Premiile Uniunii Scriitorilor din România, participări la festivaluri și distincții obținute de scriitorii dobrogeni

Anunţuri

Anunţuri administrative, miscellanea…

Acasă » Anunţuri

Prof. Ioan Popişteanu, condus pe ultimul drum

Scris de pe aprilie 24, 2012 – 8:19 amFără comentarii
Ioan Popişteanu (1942-2012)

Ioan Popişteanu (1942-2012)

Lacrimi şi stropi de ploaie, la despărţirea de cei dragi

(Preluare Telegraf, Sâmbată, 21 Aprilie 2012, Mirela STÎNGĂ)

Zeci de universitari din spaţiul tomitan, medici, directori de instituţii de cultură, prieteni ai cărţii, plasticieni şi muzicieni, rude şi cunoscuţi l-au condus, vineri, pe ultimul drum, pe regretatul director al Bibliotecii şi Editurii Universităţii „Ovidius” (1968-2010), prof. Ioan Popişteanu, bibliolog, editor şi publicist constănţean… Cu puţin timp înainte de intrarea în biserică, dar şi în momentul în care sicriul cu trupul neînsufleţit al prof. Popişteanu a fost purtat în lăcaşul de cult, s-a pornit, din senin, o scurtă ploaie torenţială.

Au luat cuvântul, după ceremonialul religios, fostul rector al Universităţii „Ovidius”, prof. univ. dr. Victor Ciupină, conf. univ. Ileana Marin, preşedintele Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România, conf. dr. Cristina Tamaş, dar şi bibliograful dr. Corina Apostoleanu de la Biblioteca Judeţeană „Ioan N. Roman”. Aceasta din urmă a dat citire mesajului de regret transmis de Asociaţia Bibliotecarilor din România. La final, un emoţionant cuvânt in memoriam a susţinut ierarhul tomitan, IPS Teodosie.

După slujbă, cortegiul funerar s-a îndreptat spre Cimitirul Municipal, unde prof. Ioan Popişteanu a fost înmormântat sub privirile îndurerate ale văduvei şi copiilor, ale prietenilor lui de-o viaţă şi ale celor care l-au cunoscut.

Prof. Ioan Popişteanu a încetat din viaţă pe 18 aprilie, în urma unui infarct. Pe 30 ianuarie împlinise 70 de ani.

Regrete…

Deşi cuvintele sunt neputincioase pentru a exprima pierderea suferită, oamenii de cultură ai Constanţei au încercat să îşi exprime profundul regret.

Scriitorul Ovidiu Dunăreanu: „Ioan Popişteanu a fost unul dintre cei mai buni prieteni ai mei. Proiectele comune, gândurile, visurile noastre din anii tinereţii, legate de carte, de bibliotecă, de scris, am început să le materializăm la modul cel mai serios după 1990, după înfiinţarea filialei dobrogene a Uniunii Scriitorilor din România, dar mai ales după apariţia editurii Ex Ponto, al cărei fondator şi director a fost. Iar din 2003, am fost mult mai apropiaţi prin fondarea revistei Ex Ponto”.

Poetul şi publicistul Iulian Talianu a spus că avea în proiect elaborarea volumului „Convorbiri cu Ioan Popişteanu”, dar şi că cel mai recent număr al revistei „Tomisul cultural”, trimis spre tipar, îl are pe prima pagină pe Ioan Popişteanu.

Fostul rector al Universităţii „Ovidius”, prof. univ. dr. Victor Ciupină: „Popişteanu a iubit cartea, fiind ctitorul bibliotecii universitare, a tipografiei şi editurii Universităţii „Ovidius”. Dacă astăzi avem o universitate puternică, acest lucru i se datorează, în mare măsură, şi lui Ioan Popişteanu (…) Suntem obligaţi să nu-l uităm niciodată”.

Preşedintele Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România, conf. dr. Cristina Tamaş: „Ioan Popişteanu a fost unul din acei oameni a căror viaţă se confundă cu instituţia în care a lucrat, iar despărţire de această instituţie a însemnat despărţirea de viaţă. L-aş numi „omul-carte”, pentru că s-a aflat ani de zile în fruntea bibliotecii universitare, fiind el însuşi o instituţie. Noi îl considerăm mai scriitor decât alţii, chiar dacă nu a fost membru al filialei noastre, pentru că a ajutat la editare multor cărţi”.

Prof. univ. dr. Viorel Tode: „Ioan Popişteanu rămâne o personalitate şi culturală, şi ştiinţifică a oraşului. El este cel care a înfiinţat şi dezvoltat biblioteca universitară, unde a adus zeci de mii de cărţi. Prieten bun cu profesorul Mihai Şora, ministrul Învăţământului după Revoluţie, a fost unul dintre fondatorii Universităţii din Constanţa şi a participat şi la înfiinţarea Facultăţii de Medicină. Personal, l-am cunoscut şi în viaţa particulară şi m-a cutremurat acest eveniment nefericit”.

Lasă un comentariu!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

Anda dapat menggunakan tag HTML ini:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.


8 − = 1