Acasă » Evenimente

Scris de pe iunie 13, 2012 – 9:15 amFără comentarii
Cristina Tamaş
Cristina Tamaş, preşedintele Filialei „Dobrogea” a USR

Viaţa literară de la mare încearcă să-şi urmeze cursul firesc, depăşind greutăţile materiale care, de cele mai multe ori, pun piedici creativităţii. Despre realizările, dar mai ales despre provocările scriitorilor de la malul mării, privaţi, anul acesta, de cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Internaţional „Zile şi Nopţi de Literatură” de la Neptun, vorbeşte, într-un interviu acordat cotidianului „Telegraf”, preşedintele Filialei „Dobrogea” a Uniunii Scriitorilor din România (USR), Cristina Tamaş.

[Preluare Telegraf Online, interviu în două părţi de Mirela Stîngă.]

Reporter (Rep): Ediţia 2012 a Festivalului Internaţional „Zile şi Nopţi de Literatură” de la Neptun a fost anulată. Cât de mult afectează acest lucru filiala dobrogeană a USR?

Cristina Tamaş (C. T.): În ciuda faptului că Festivalul „Zile şi Nopţi de Literatură” fusese pregătit, din lipsa fondurilor, el a fost anulat în ultimul moment. Este un semnal trist pentru lumea scriitoricească, pentru că el era chiar un eveniment adevărat şi un mijloc de a comunica cu scriitorii români din diaspora, dar şi cu cei străini. Să nu uităm că în cadrul celor zece ediţii au fost premiate nume de referinţă ale literaturii universale. Şi eu, ca preşedinte al Filialei „Dobrogea” a USR, încerc o mare tristeţe, pentru că festivalul era o modalitate pentru colegii noştri din filială de a întâlni scriitori, editori şi a cunoaşte „pe viu” modul de a face şi a scrie, în momentul actual, literatură.

Rep.: La recenta ediţie a Târgului de carte „BookFest”, a fost lansat şi volumul coordonat de Ozana Cucu-Oancea, „Marea scriitorilor. Între Olimp şi zidul Puterii”, în care dvs. vorbiţi despre „Casa cu scriitori” de la Neptun. Ce amintiri vă leagă de acest spaţiu binecuvântat de creaţie?

C. T. : I-am cunoscut atunci, aşa cum am scris şi în eseul „La Casa cu Scriitori” şi le-am luat interviuri lui Nichita Stănescu şi Marin Sorescu, Laurenţiu Fulga şi Octavian Paler, Titus Popovici şi Radu Tudoran, Ana Blandiana şi Romulus Rusan, Ileana Vulpescu şi Paul Everac, Laurenţiu Ulici, Constantin Ţoiu, Cezar Baltag, Alexandru Balaci, George Bălăiţă şi Nicolae Oancea, Al. Călinescu, Eugen Negrici, Nicolae Manolescu şi mulţi alţii.

Rep.: Lipsa fondurilor la nivel central va afecta şi anunţata festivitate de acordare a premiilor filialei „Dobrogea” a USR, pe anul 2011?

C. T.: Într-adevăr, nu am reuşit să dăm premiile Filialei „Dobrogea” a USR, pe anul 2011. Sperăm să reuşim să le acordăm anul acesta. Facem un apel, pe această cale, către cei care iubesc literatura, să vină în sprijinul scriitorilor. În general, aceste premii au fost acordate cu sprijinul USR şi al unor sponsori din spaţiul dobrogean. Dar în acest an, faptul că USR trece printr-o criză ne afectează şi pe noi. (Va urma.)

*

Dacă în prima parte a interviului pe care l-a acordat cotidianului „Telegraf”, preşedintele Filialei „Dobrogea” a USR, conf. univ. dr. Cristina Tamaş, a vorbit despre lipsa de fonduri care a dus la suspendarea celei de-a XI-a ediţii a Festivalului „Zile şi Nopţi de Literatură” de la Neptun, moment considerat „un semnal trist pentru lumea scriitoricească”, cea de-a doua parte are un caracter optimism. Aceasta aduce în prim-plan realizările şi proiectele pe care le iniţiază filiala scriitorilor dintre Dunăre şi Mare.

Reporter (Rep.): Un scriitor trebuie să creeze şi să fie citit. Cum reuşiţi să vă apropiaţi tinerii cititori?

Cristina Tamaş (C. T.): La începutul lunii aprilie, Facultatea de Litere a Universităţii „Ovidius” a organizat, în cadrul Zilelor Porţilor Deschise, trei „Întâlniri cu scriitori – poezie, proză, metamorfoză”. Această acţiune a avut un impact deosebit asupra tinerilor, studenţi şi liceeni. De asemenea, am lansat ediţia 2012 a concursului literar pentru tineri – eseu, proză, poezie. Am primit deja la redacţie manuscrise pentru concurs. Perioada de înscriere s-a prelungit până pe 1 septembrie, iar manuscrisele pot fi primite pe adresa filialei Dobrogea” a USR, Bulevardul Mamaia, nr. 126.

Rep.: În calitate de creator, de scriitor, ce le-aţi pregătit cititorilor dvs.?

C. T.: Am terminat deja de scris „Vacanţele preşedintelui”, un roman care pleacă de la personaje reale, dar care este trecut prin filtrul ficţiunii scriitoriceşti. Acţiunea se petrece în fastuoasa vilă de la Neptun.

Rep.: Doar greutăţile financiare vă provoacă probleme?

C. T.: Într-adevăr. Doar lipsa banilor ne afectează. Am depus la Bucureşti opt dosare ale unor scriitori dobrogeni pentru acceptarea în rândul USR. Sperăm ca în luna septembrie, când se va întruni comisia de validare, să depăşim numărul de 60 de scriitori, faţă de 55, câţi avem în prezent. Avem satisfacţia că mai mulţi colegi au fost traduşi, printre care Ovidiu Dunăreanu, tradus în Bulgaria, site-ul nostru, http://usr-dobrogea.ro, este vizitat, ceea ce presupune interesul tinerilor pentru literatură.

1 × = 1