Acasă » Mugur Grosu

Mugur Grosu

Mugur Grosu (n. 1973, Constanța) este un scriitor, publicist și artist plastic român, membru al Uniunii Scriitorilor din România.

S-a născut în 1973 în Constanța. La 5 ani a luat primele lecții de pian și a început să frecventeze clubul de jazz al lui Harry Tavitian, artist cu care avea să lege o trainică prietenie, considerându-l părintele său spiritual. În 1997 au realizat împreună spectacolul Praznic de la Muzeul de Artă din Constanța, Mugur Grosu executând o instalație cinetică din 1000 de linguri de lemn suspendate, care-au dansat deasupra publicului în ritmuri de jazz. Șapte ani mai târziu a creat o instalație similară în Slovenia, la Festivalul „Days of poetry and wine“ din Medana, unde a îmbrăcat un nuc secular cu sute de linguri de lemn aduse din România. Pe lângă numeroase instalații și hapening-uri, a inițiat câteva acțiuni neconvenționale menite să celebreze personalitatea poetului antic Ovidius: într-o acțiune de gherilă culturală din 2004 a drapat statuia sa din Constanța cu o mantie roz de 4 metri, iar într-un happening din 2006 s-a deghizat ca Ovidius și i-a declamat versurile pe străzi în compania a 4 muze. A debutat literar în 1990 în revista Tomis. Criticul literar Marin Mincu i-a publicat primele texte în volum, în antologia Starea de plasmă din 1999, și i-a girat debutul editorial, cu volumul Haltera cu zurgălăi (Editura Pontica, 2001). Mugur Grosu a fondat, împreună cu Mircea Țuglea, Asociația Arte/Litere ASALT și este co-fondator, alături de Victor Scoradeț, al Fundației ParteR și al Teatrului Arca. În 2007-2008 a fost redactor-șef adjunct al revistei Tomis. În prezent activează la revista Kamikaze și este unul dintre graficienii Institutului Polonez din București.

CĂRȚI PUBLICATE:
Haltera cu zurgălăi (poezie, Ed. Pontica, 2001); Măcelărie (publicistică, Ed. Tomis, 2006);  sms / ei respiră și fac dragoste ca și fluturii (Ed. Vinea, 2006); press / troleul 43 s-a spanzurat cu cordonul de la capot (Ed. Vinea, 2007 / ediția a II-a în 2009)
Volume colective: Starea de plasmă (Ed. Pontica, 1999); EroTICA (ASALT / American Research Press, 2000); Generația 2000 (Ed. Pontica, 2004); Days of poetry & wine (Medana, Slovenia, 2004); Prima mea beție (Ed. Art, 2009); Prima mea dezamăgire în dragoste (Ed. Art, 2009); Iubirea e pe 14 februarie (Ed. Vinea, 2010)

PREMII LITERARE

• Premiul pentru poezie la Festivalul național Cristian Popescu, ed. a II-a, 1998
  • Premiul pentu debut al USR filiala Constanța, pentru volumul Haltera cu zurgălăi, 2001
  • Premiat la “Bursa de texte noi românești” de la Dramafest pentru piesa de teatru Blackout, 2008
  • Premiul Experimentiuk! al revistei Tiuk! pentru volumul “Troleul 43 s-a spânzurat cu cordonul de la capot”, 2009

FESTIVALURI INTERNAȚIONALE

• Days of poetry & wine – Medana, Slovenia, 2004
  • Avangarda românească – ICR / ICARE, București, 2006
  • Oskar Pastior, ed. a II-a, Sibiu, 2008
  • Luna 9 a Bucureștiului în Praga – I.C.R. Praga, Cehia, 2009

OPINII CRITICE

“Mugur Grosu anunță orgolios apariția unui nou insurgent, de coloratură neoexpresionistă. Ceea ce mi se pare cu totul remarcabil la tânărul plastician este tocmai amplitudinea eului dictatorial care ia în posesie cadrul extern / intern, nesinchisinud-se aproape deloc de retoricile care-l preced.” (Marin Mincu despre “Starea de plasmă”, 1999).

“Mugur Grosu se înscrie între tinerii debutanți ce vor să schimbe fiziologia orizontului de așteptare contemporan printr-o incizie cât mai personală.” (Marin Mincu despre “Haltera cu zurgălăi”, 2001)

“Indiferent că scrie poezie, că scrie un articol de ziar, că face grafică, instalații sau scenografie, continuă să fie el însuși: cu un instinct sigur al valorii, cu modestie, dăruind necontenit. …Când va veni vremea, vreau să-mi împart averea spirituală câtorva urmași. Pe unul îl știu de-acuma. E Mugur Grosu. El este fiul meu iubit întru care bine am voit. Probabil că nu știe că am învățat multe de la el în toți anii aceștia.” (Harry Tavitian despre “ei respiră și fac dragoste ca și fluturii”, 2006)

Site:

Canal Youtube