Acasă » Angelo Mitchievici

Angelo Mitchievici

Angelo Mitchievici (născut 5 noiembrie 1972, în Drăgășani, județul Vâlcea) este un prozator, critic literar și eseist din România.
După terminarea liceului, cochetează cu fizica și matematica în cadrul Facultății de Automatică din Craiova, dar renunță după primul an. Începe cursurile Facultății de Litere a Universității din Craiova, secția română-engleză, în anul 1993, și, după aproape doi ani, se mută la Universitatea din București. În anul 1998 este licențiat în Litere al Universității București.În acest răstimp a avut loc întâlnirea cu Mircea Cărtărescu la cenaclul literar pe care acesta din urmă îl conducea în cadrul Facultății de Litere și de la care a primit primele încurajări. Participă la diferite laboratoare și tabere de creație care se materializează în volumul Ferestre ’98 (Ed. Aristarc, Onești), alaturi de Ioana Vlașin, Iulian Băicuș, Cecilia Ștefănescu, Marius Ianuș, Victor Nichifor, Doina Ioanid cu o prefață de Mircea Cărtărescu. Apoi va participa la Tescani la un alt volum colectiv, 40238 Tescani (Ed. Image, București), alături de Ioana Nicolaie, Marius Ianuș, Ioana Godeanu, Domnica Drumea, Mircea Cărtărescu, Doina Ioanid, Cecilia Ștefănescu, Florin Iaru.În timpul și după facultate, una dintre ariile sale de interes a fost dramaturgia și mai ales teatrul în actul său creativ, asistă și chiar participă efectiv la repetițiile regretatului Dan Micu, la T.N.B. și Teatrul Mic. În prezent este lector la Facultatea de Litere și Teologie a Universității “Ovidius” din Constanța. În anul 2008 și-a susținut teza de doctorat pe tema decadentismului literar, teza fiindu-i coordonată de criticul literar Sorin Alexandrescu.

Volume publicate

În colaborare cu Paul Cernat, Ioan Stanomir și Ion Manolescu, a scris volumele În căutarea comunismului pierdut (Editura Paralela 45, 2001), apoi Explorări în comunismul românesc (ed. a II-a., Ed. Polirom, 2003), eseuri, iar mai tîrziu volumul O lume dispărută. Patru istorii personale urmate de un dialog cu Horia Roman Patapievici (Ed. Polirom, 2004), după cum spune și titlul într-o abordare mult mai “personală” a subiectelor tratate pînă aici eseistic. A mai publicat o carte despre universul operei lui Mateiu Caragiale, Mateiu I. Caragiale. Fizionomii decadente (București, Institutul Cultural Român, 2007). În anul 2009 revine la proză, publică o culegere de povestiri, Cinema, în colecția Ego-proza a editurii Polirom.

Referinţe critice

Un nuvelist cu simţ gogolian al umorului şi cruzimii se întrevede aici, tocmai în măsura în care îşi îmblânzeşte rafalele stilistice în chingi de dramatism epic, dezvoltând scenarii ale eşecului şi însingurării. Per ansamblu totuşi, povestirile lui Angelo Mitchievici sună a exerciţii de partitură, mai degrabă decât a hituri efective în planuri proze scurte, astfel că exotismul rămâne, deocamdată, şi cea mai bună carte de vizită ce le-ar putea recomanda. (Adriana Stan, noiembrie 2009, Dilemateca)

În mod ironic, majoritatea povestirilor din Cinema nu sunt ecranizabile, dar calitatea lor vinde tocmai din acea stilistică care pune cuvintele mai presus de imagine. Un mic paradox pentru prozatorul critic de film. (Marius Chivu, 5-11 august 2010, Dilema Veche, nr. 338)

Între evadare, distanţare ironică şi eleganţă decadentă, proza lui Angelo Mitchievici îşi delimitează un teritoriu unic: povestirile din Cinema sunt revelaţia acestei sensibilităţi şi viziuni. (Ioan Stanomir, 24-30 noiembrie 2009, revista 22)