Acasă » Tudor Costache

Tudor Costache

Prozator, publicist.

Născut la 23 octombrie 1939, în satul Bugeac, comuna Ostrov, judeţul Constanţa. Al nouălea copil al ţăranilor Tudor C. Tudor şi Tudor Rada. Şcoala generală o urmează în satul natal, apoi la Constanţa; Şcoala Profesională, Şcoala Tehnică de Maiştri, în paralel absolvind şi cursurile Liceului Teoretic (Diploma de Maturitate obţinută la Liceul „Mircea cel Bătrân” din Constanţa). A urmat şi a absolvit Facultatea de Ştiinţe Politice, perioadă în care, în paralel, a obţinut şi diploma de absolvire a Facultăţii de Sociologie şi Psihologie a Universităţii Bucureşti; în perioada 1979-1980 a urmat cursurile postuniversitare în domeniul psihosociologiei. A lucrat ca tehnician agronom, activist al organizaţiei de tineret în raioanele Adamclisi şi Hârşova, judeţele Tulcea şi Constanţa, a îndeplinit şi alte funcţii politice. S-a pensionat din funcţia de psiholog principal la Centrul Militar Constanţa.

A debutat în presa scrisă la 29 aprilie 1967, cu evocarea „Biografia unui tânăr”, în ziarul „Dobrogea Nouă”.

A mai publicat în următoarele reviste şi ziare: „Contemporanul”, „Tomis”, „Metafora”, „Delta”, „Opinia”, „Cuget liber”, „Observator”, „Jurnal de Constanţa”, „Oglinda Constanţei”, „Marina Română”, „Datina”, „Hakses” (Vocea autentică), „Emel“ (Ideal).

Cărţi publicate

• „Nurie” – nuvele (1996)
  • „Scrisori dintr-o livadă cu cireşi” – poeme (1997)
  • „Zodia Sudului” – roman – ediţia I (1998), ediţia a II-a (2000)
  • „Călinele” – nuvele (2004)
  • „Tichileşti – O lume care se stinge” (Cinci zile printre foştii leproşi), 2006 (Co-autor Ion Dan Voicu)
  • „Fotografii în mişcare” – reportaj, 2007; „Voci din Agora” – interviuri, 2008 (Co-autor Ion Dan Voicu)
  • „Doar Dunării să-i spui” – roman, 2009
  • „Nuriye“ – nuvelă, ediţie bilingvă – română şi tătară, 2011

Premii literare

• Premiul special al juriului la Concursul de proză scurtă al Televiziunii Române, 1995
  • Premiul „Pavel Dan” – proză scurtă, Cluj-Napoca, 1999

Cărţile domnului Costache Tudor, alături de cele ale scriitorilor Ovidiu Dunăreanu şi Victor Corcheş contribuie la individualizarea tipologiei ruralului din sud-vestul Dobrogei, parte a realităţii care ne-a păstrat, cu sfinţenie, portul, obiceiurile, credinţa, acea lege a pământului atât de importantă pentru valorile noastre morale, a portretului ţăranului din aceste locuri care, în mijlocul atâtor influenţe, a reuşit să vegheze consistenţa şi curăţenia valorilor perene ale românilor.

Timp de doi ani a realizat la „Canal 57 +” emisiunea interactivă „Mapamond”.

Din 1998 şi până în prezent este Preşedinte al Fundaţiei Culturale „Sorin Tudor”, iar din anul 2000 este directorul revistei „Agora”.

Membru al Uniunii Scriitorilor din România din anul 2007, iar din anul 2004, este membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România.