Saveta Bachiş-Georgescu (pseudonim literar – Dora Alina Romanescu) s-a născut la data de 1 noiembrie 1949, în comuna Rebra din județul Bistrița-Năsăud. Este absolventă a
Institutului Pedagogic de Educatoare din Bistriţa. A lucrat în învățământul preşcolar ca educatoare timp de 39 de ani. Timp de 20 de ani, a fost Directoare la Grădiniţa cu Program Normal nr. 2 din Mangalia. Obține toate gradele didactice, urmează cursuri de perfecționare, se implică în proiecte educative, participă la simpozioane la nivel de municipiu, de județ, naționale şi internaționale. Devine Consilier în Consiliul Local al Municipiului Mangalia între anii 2000-2004.
Este răsplătită cu nenumărate diplome de onoare, de excelență, cu premii speciale sau de participare la proiectele pe care le-a inițiat sau coordonat. Din multitudinea acestor distincții amintim: Medalia „Meritul pentru Învăţământ”, clasa a III-a, decernată de Preşedintele României, 2004; Diploma de excelenţă din partea Primăriei Mangalia cu ocazia „Zilei Educaţiei”, 2010; Diploma „Gheorghe Lazăr”, clasa I, conferită de Ministerul Educaţiei și Cercetării, 2008; Diploma de Excelenţă pentru activitatea desfăşurată în ultimii 25 ani la catedră, acordată de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, 2010; Premiul Special cu prilejul Zilei Municipiului Mangalia, Locul I – „Mangalia 20”, un top al personalităților locale, organizat de cotidianul „Mangalia News”; în 2016, i-a fost acordat titlul de „Cetățean de Onoare” al comunei Rebra, jud. Bistrița-Năsăud. Dora Alina Romanescu este unul dintre cei Zece Oameni de Valoare pentru Constanța la secțiunea „Cultură și artă”. I se acordă trofeul „Zece Oameni de Valoare” pentru Constanța și Diploma „O reverență sinceră a întregii activități profesionale”. În 2019, Consiliul Consultativ al Educatoarelor din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Constanța îi acordă o plachetă pe care sunt scrise următoarele cuvinte: „Felicitări pentru o carieră deosebită! Într-un profesionist de excepție veghează întotdeauna un om cu o inimă mare, un om cu o personalitate frumoasă, iar personalitățile frumoase nu se pensionează niciodată!” În 2019, Uniunea Scriitorilor de Limbă Română îi acordă „Diplomă de Excelență”, pentru merite deosebite în promovarea spiritualității românești și a imaginii Uniunii Scriitorilor de Limbă Română. În același an, primește la Constanța Premiul Revistei „Ex Ponto” pentru proză și Editura Prestige din București îi acordă „Diplomă de Excelență” în semn de prețuire și recunoaștere a meritelor în domeniul literaturii române, al promovării valorilor noastre culturale și sprijinul acordat culturii române și Editurii Prestige. În 2020, Primăria Municipiului Mangalia și Consiliul Local Mangalia îi acordă titlul de „Cetățean de Onoare” al Municipiului Mangalia, în semn de înaltă recunoștință pentru activitatea remarcabilă depusă în domeniul cultural, didactic și publicistic, precum și pentru rolul deosebit avut în promovarea imaginii municipiului Mangalia la nivel național și internațional. În 2022, este răsplătită cu „Diplomă de apreciere” în semn de mulţumire pentru participarea la „Gala Olimpicilor Callatieni” şi premierea acestora cu romane semnate de domnia sa. În 2023, „Revista românilor de pretutindeni” şi Editura Globart Universum din Montreal – Canada – îi acordă „Diplomă de Excelenţă” pentru merite deosebite în păstrarea, promovarea şi dezvoltarea culturii şi spiritualităţii românești. De asemenea, a primit peste 360 de diplome obținute în urma implicării în numeroase proiecte concepute sau coordonate de ea, ori ca partener.
A debutat editorial în anul 2002, iar de atunci a publicat 24 de volume – 19 romane, 3 volume de povestiri şi două cărţi de poveşti pentru copii, în numeroase ediții: romane – Dealul Comorii (2002), Distanţe (2004), Elmira Mahmudi, o lacrimă pentru eternitate (2006), Gara Centrală (2006), Blestem (2008), Mărturii de iubire (2008), Jocul destinului (vol. I, 2011), Zece ani de bucurie în România (2012), Roata timpului (2013), Pe aripi de cântec şi dor (2013), Singur prin viaţă (2014), Miracol în Ajun de Crăciun (2015), Emigrantele (2015), Demon şi înger (2019), Traficanţii de suflete (2021), Simfonia sufletului călător (2021), Jocul destinului (vol. II, 2023), Mangalia, oraşul dorurilor infinite (2023), Anabella (vol. I, 2023), Anabella (vol. II, 2023); povestiri – Pe drumul dorului şi al destinului (2010), Frânturi din viaţă (2015), Evelin şi Mac-Mac în lumea poveştilor (povestiri pentru copii, 2018), Lumea minunată a poveştilor (2022).
Dora Alina Romanescu a obţinut numeroase premii literare, printre care: Diploma de Onoare a Filialei „Dobrogea” a Uniunii Scriitorilor din România, 2005; Diploma de Excelenţă „Gala Superlativelor” pentru întreaga activitate literară, oferită de Primăria Municipiului Mangalia, 2008; Diploma de Onoare pentru romanul Blestem, acordată de Societatea Cultural-Ştiinţifică „Virtus Romana Rediviva”, Cluj-Napoca, 2008; Trofeul Festivalului „Liviu Rebreanu”, Bistrița, 2010; Locul I la Proză la Concursul Internaţional Romano Canado-American organizat de revista „StarPress” pentru românii din întreaga lume, Toronto, 2012; Diplomă de Excelenţă „Carte frumoasă, cinste cui te-a scris”, de la Inspectoratul Școlar Județean Constanța, 2010; Diploma „Honorific Member of Romance Society”, pentru activitatea literară, Londra, 2012; Marele Premiu la secțiunea proză- roman, în cadrul Concursului Internaţional de Poezie și Proză organizat de revista „StarPress”, pentru românii din întreaga lume, Toronto, 2014; Premiul Anului 2015 pentru cartea Miracol în Ajun de Crăciun, acordat de Editura „Pax Aura Mundi”, Galați, decembrie 2015.
Este membră a Uniunii Scriitorilor din România și a Clubului de Cultură şi Artă „Solteris”.
Este publicată în peste 80 de antologii din ţară şi din străinătate, în almanahuri literar- artistice, în colecţia „Identităţi”, în mai multe dicţionare, precum „Dicţionarul autorilor români contemporani” (Editura Arial, Bucureşti), „Dicționarul scriitorilor români de azi”, „Dicţionarul culturii şi civilizaţiei populare din Ţara Năsăudului”, „Rebra – repere monografice”, Editura Argonaut, Cluj-Napoca, „Dicționar de personalități dobrogene”, Editura Ex Ponto, Constanța, „Dicționar de reliefuri literare românești”, Editura Armonii
Culturale, Adjud, „Femeia, un nou anotimp în literatura contemporană”, interviuri, Editura Rotipo, Iași, Enciclopedia „Ecou pentru alt mâine”, Editura Rotipo, Iași etc. În anul 2021, a fost publicată de Amanda Edit în cartea „Cântecul Cuvintelor”, carte ce apare în colaborare cu Uniunea Culturală a Albanezilor din România. Povestea „Băiatul cu globul aurit” (Djaloshi me globin e arte) a fost tradusă în limba albaneză. În același an, este publicată în revista „Albanezul” (Bukuresht) nr. 8. Acest număr i-a fost dedicat în întregime
romancierei de la malul mării, de către Baki Ymeri.
În 2022, a fost publicată în Antologia „Spiritul Locului”, concepută de Menuţ Maximinian („Ţinutul Bistriţa-Năsăud prin ochii scriitorilor”), Editura „Şcoala Ardeleană”, Cluj-Napoca. În același an, a fost publicată în „Hodie Scriptoribus”, antologie coordonată de Mariana Moga, Editura „Castrum de Thymes”, Giroc, judeţul Timiş. Dora Alina Romanescu a apărut în „Universal” – Scriitori ai lumii – Interviuri (Writers of the World, Interviews), volumul II – lucrare coordonată de Mariana Moga.
Dora Alina Romanescu face parte din colectivul de redacţie al revistei „Litera Nordului”. A publicat în fiecare număr al revistei.
Despre Dora Alina Romanescu s-a mai scris și în publicații precum: „Flacăra lui Adrian Păunescu”, nr.40, Revista Literară „Rotonda valahă” nr. 2, „Banchetul”, Revista
Fundaţiei Culturale „Ion D. Sîrbu”, Petroşani, nr.55, 56, Revista „Moldova Literară”, nr. 4, Revista „Caiete Silvane”, iunie 2020, Revista „Spaţii Culturale”, nr.72/2020, Revista „Litera Nordului”, nr.2, Revista „Luceafărul”, Botoșani, Revista „Vatra Veche”, Târgu Mureş.