Mihaela Meravei s-a născut în orașul Constanța la data de 30 aprilie 1967, unde și
locuiește și unde a făcut școala gimnazială în cadrul Liceului „Ovidius” și studii liceale în cadrul liceului „Traian”.
De profesie este inginer, fiind absolventă a Facultății de Știința și Ingineria Materialelor, specialitate Defectoscopie, din cadrul Universității „Transilvania”,
Brașov, promoție 2001.
Din anul 2020 este Membră a Uniunii Scriitorilor din România,
Filiala Dobrogea.
Este autoarea a următoarelor cărți de poezii și cronici de carte:
In illo tempore, ed. Ex Ponto, 2022, poezii; Poeme pe linia de așteptare, ed. Colorama, 2021,poezii;
Iglu cărților, ed. Ex Ponto, 2021, cronici de carte; Prezumția de fericire
– Saadet-iebediye, volum bilingv română-tătară, în traducerea prof. Güner Akmolla, ed. Ex Ponto,
2020.
-Colivia de sticlă, ed. Ex Ponto, 2020, poezii; Confesiuni din universal cărților, ed. Colorama, 2019, cronici de carte; –Cu orașul meu se întâmplă ceva ciudat, ed. Ex Ponto, 2019
-Prezumția de fericire, ed. Club Mitteleuropa, 2019,
-Anamneze poetice, ed. Rafet, 2019,
Cronici de carte;
-Cinci degete, ed. Ex Ponto, 2017,
-Semantica luminii, ed. Ex Ponto, 2016,
-Duminica păpădiei, ed. Ex Ponto, 2015,
-Cu inima lipită de fereastră, ed. InfoRapArt, 2014,
-Simțuri elementare, ed. Metafora, 2013,
-Viața pe verticală, ed. InfoRapArt, 2012,
A semnat prefața/ cuvântul escortă a peste două zeci de volume de poezii, proză, roman, antologii. Este prezentă în peste paisprezece antologii de poezie și proză.
Colaborează cu poezie, eseu, cronică de carte în cele mai importante publicații de cultură românești aflate sub egida Uniunii Scriitorilor din România, dar și internaționale, dintre care amintim revistele: Convorbiri literare, Ex Ponto, Familia, Antares, Litere, Argeș, Confesiuni, Acolada, Discobolul, Caiete Silvane, Mișcarea literară, Noul Literator, Algoritm Literar, Caligraf, Plumb, Banchetul, revista Tribuna, Actualitatea literară, Eemel (publicație de limbă turcă), Littera Nova (publicație care apare la Parla – Madrid), etc. Poeziile Mihaelei au fost traduse în limbile: engleză, germană, italiană, catalană, turcă, tătară.
Despre operele ei literare au scris, în presa literară și în presa cotidiană, critici și scriitori recunoscuți ai literaturii contemporane printre care: Ion Cristofor, Felix Nicolau, Titi Damian, Petre Isachi, Ion Roşioru, Marius Chelaru, Marin Ifrim, Ovidiu Dunăreanu, Titi Damian, Adi George Secară, Radu-Ilarion Munteanu, Ionel Bota, Lucian Gruia, Liviu Comşia, Florin Dochia, Angela Mamier Nache, Diana Dobrița Bîlea, Tudor Cicu, Sorin Roșca, Emilia Dabu, prof. Univ. Dr. Olga Duţu, prof. Dr. în Filologie Anastasia Dumitru, prof. Dr. în Filologie Nastasia Savim, prof. Guner Akmolla, prof. Dr. în Filologie Daniela Varvara.
Poeziile Mihaelei Meravei au fost premiate la mai multe concursuri, festivaluri și saloane de carte, ea fiind onorată cu distincții literare dintre care amintim: Premiul Editurii Colorama pentru eseu pe anul 2022, Premiul Editurii Ex Ponto, pentru anul 2020, acordat pentru volumule de poezii: Prezumția de fericire – Saadet-i ebediye, română-tătară, traducere prof. Güner Akmolla și Colivia de sticlă, ed. Ex Ponto, 2020, Diploma de excelență 2019 pentru volumul de poezii Cu orașul meu se întâmplă ceva ciudat și pentru volumul de critică literară Confesiuni din universul cărților acordat de către Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” – Galați, Diploma Congratulationes pro scripta conferit de Cenaclu „Mihail Sadoveanu”, 2019, Premiul Editurii Rafet pentru volumul de critică literară Anamneze poetice, primit la Festivalul Internațional de Creație Literară „Titel Constantinescu”, 2018,
Premiul pentru manuscris, volumul de poezii Prezumția de fericire, primit la Festivalul Național de Literatură „Eminescu la Oravița”, ediția a treizecea, 2018; Marele Premiu George Ranetti pentru poezie, primit la Festivalul Internațional „Romeo și Julieta la Mizil”, ediția a șaptea, 2014, etc.
Mihaela Meravei a fost/ este director și redactor de revistă, coordonatoare a Cercului Literar de la Cluj, administrator al paginii on line și redactor a revistei Ante Portas, membră a juriului mai multor Concursuri Naționale de Literatură. A participat la mai multe interviuri și emisiuni de radio și televiziune printre care: Litoral TV, la emisiunea „Cafeneaua lui Enache”, realizator Enache Tuşa, 31 octombrie 2015; Radio România Constanţa, la emisiunea „Stil de viaţă”, realizator Steliana Duliu-Bajdechi, 12 noiembrie 2015; Ploiești TV la emisiunea „A tasta sau a citi/ Scrisul în viața tinerilor”, 22 mai 2023, moderator Daniel Costache, care a avut loc la inițiativa prof. Ramona Müller, în cadrul activității culturale „Poduri literare între generații și prieteni”.