Statutul USR

                                   Cap. 1 Dispoziţii generale

 

Art. 1 Uniunea Scriitorilor din România, numită în continuare USR, este succesoarea Societăţii Scriitorilor Români, înfiinţată în anul 1908. USR, declarată persoană juridică română de utilitate publică prin Decretul nr. 267/1949, este o organizație profesională de creatori literari, nonguvernamentală, nonprofit și apolitică, constituită în scopul de a apăra interesele de breaslă, economice, sociale şi morale ale membrilor ei şi de a-i reprezenta în raporturile cu autorităţile, cu alte asociaţii de creatori, cu persoane juridice şi fizice din ţară şi din străinătate. USR funcționează în temeiul Decretului-Lege nr. 27/1990 și a prezentului Statut, fiindu-i aplicabile dispozițiile Art. 85 din OG 26/2000.
Art. 2 USR îşi însuşeşte principiile din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, interzicând promovarea unor atitudini şi aderarea la activităţi contrare demnităţii şi libertăţii umane, precum şi libertăţii de opinie şi de expresie.
Art. 3 Primirea noilor membri în USR se face, în condiţiile prezentului Statut, fără niciun fel de discriminare.
Art. 4 Deciziile USR, ale Filialelor şi ale Comisiilor se iau, acolo unde este prevăzut votul, prin vot secret sau vot deschis, după cum hotărăsc membrii USR participanţi. Hotărârile se iau cu o majoritate de jumătate plus unu din voturile exprimate ale membrilor prezenţi, cu excepţia cazurilor în care este specificată altă procedură.

Vezi mai mult
Vezi mai mult
Statutul Uniunii scriitorilor din Romania
Statutul Uniunii scriitorilor din Romania