Cap. 1 Dispoziţii generale
Art. 1 Uniunea Scriitorilor din România, numită în continuare USR, este succesoarea Societăţii Scriitorilor Români, înfiinţată în anul 1908. USR, declarată persoană juridică română de utilitate publică prin Decretul nr. 267/1949, este o organizație profesională de creatori literari, nonguvernamentală, nonprofit și apolitică, constituită în scopul de a apăra interesele de breaslă, economice, sociale şi morale ale membrilor ei şi de a-i reprezenta în raporturile cu autorităţile, cu alte asociaţii de creatori, cu persoane juridice şi fizice din ţară şi din străinătate. USR funcționează în temeiul Decretului-Lege nr. 27/1990 și a prezentului Statut, fiindu-i aplicabile dispozițiile Art. 85 din OG 26/2000.
Art. 2 USR îşi însuşeşte principiile din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, interzicând promovarea unor atitudini şi aderarea la activităţi contrare demnităţii şi libertăţii umane, precum şi libertăţii de opinie şi de expresie.
Art. 3 Primirea noilor membri în USR se face, în condiţiile prezentului Statut, fără niciun fel de discriminare.
Art. 4 Deciziile USR, ale Filialelor şi ale Comisiilor se iau, acolo unde este prevăzut votul, prin vot secret sau vot deschis, după cum hotărăsc membrii USR participanţi. Hotărârile se iau cu o majoritate de jumătate plus unu din voturile exprimate ale membrilor prezenţi, cu excepţia cazurilor în care este specificată altă procedură.