Despre noi

logo usr-filiala dobrogea

Această instituție (n.r. – filiala Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România) este o realitate și este un lucru excepțional în spațiul acesta al Dobrogei, care și-a înființat în istorie instituțiile fundamentale mult mai târziu decât celelalte provincii din țară

 O primă tentativă de a se înființa o organizație a celor care scriau la Constanța a avut loc în martie 1948, la inițiativa unor scriitori între care se numărau:

Dimitrie Stelaru, Alexandru Gherghel, Corneliu Leu, Grigore Sălceanu, I. Drăgănescu, Solo Iuster, Mircea Mărcoiu, Al. Pop Scărișoreanu și alții.  Filiala, „înfeudată dogmaticii realist-socialiste”, nu a putut rezista și s-a destrămat după nici doi ani de existență.

Regruparea celor cu talent literar s-a făcut în anii `60, în cadrul cenaclului Ovidius.  Secretarul filialei era scriitorul Marin Porumbescu, pasionat în al ține periodic la Casa Regională a Creației Populare Constanța, unde și lucra. Nucleul de autori coagulat în jurul cenaclului a stat la baza înființării, în iunie 1966, a revistei Tomis.

Apariția revistei Tomis a  constituit un moment remarcabil. Ea a reușind să dezvolte în spațiul pontic un climat cultural-literar de valoare. Ca urmare  după 29 de ani a jucat  un rol hotărâtor la nașterea filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România. Cel care a pus la cale constituirea  filialei și s-a implicat cu toată energia sa în acest demers a fost prozatorul Constantin Novac, redactorul-șef al revistei Tomis.   Avea o strânsă legătură cu președintele Uniunii Scriitorilor din România, criticul literar Laurențiu Ulici.

Înființarea acesteea a avut loc pe data de 25 ianuarie 1995, la Cercul Militar Constanța. Au fost prezenti: Laurențiu Ulici, Constantin Novac, din partea autorităților locale aflându-se primarul Constanței, medicul Corneliu Neagoie.Un  număr însemnat de scriitori și jurnaliști ai Constanței au participat la infiintare.

La început filiala a inclus douăzeci de membri, ale căror dosare au fost validate de Consiliul Uniunii Scriitorilor.  În numai câțiva ani numărul lor a crescut, iar ea și-a consolidat un prestigiu binemeritat în viața cultural-literară a ținutului dintre Dunăre și mare, cât și în cel național. La conducerea ei au fost aleși scriitorii: Constantin Novac(1995-2004), Ovidiu Dunăreanu (2005-2009), Cristina Tamaș (2o1o-2o14), Angelo Mitchievici (2015 – până în prezent).