Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Lansare de carte: „Epistole către Ovidiu / Letters to Ovid / Lettres à Ovide”, (Editura Eikon, 2023). Editor: Ion Codrescu.

decembrie 14, 2023 @ 5:30 pm - 7:00 pm

Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța, cu sediul pe str. Mircea cel Bătrân, nr. 104 A, în colaborare cu Editura Eikon, S.C. Podgoria Ovidiu SRL și Restaurantul japonez Tokyo Rikiya din Constanța, organizează Joi, 14 decembrie 2023, ora 1730, în Aula Bibliotecii, lansarea cărții „Epistole către Ovidiu / Letters to Ovid / Lettres à Ovide”, (Editura Eikon, 2023) în prezența editorului Ion Codrescu, conf. univ. dr. în Istoria artei la Universitatea „Ovidius” din Constanța, avându-i ca invitați pe prof. univ. dr. Ioan Stanomir, prof. univ. dr. habil. Angelo Mitchievici și scriitorul Ovidiu Dunăreanu, membru al Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România, cu toții prezenți cu un text în volum. Volumul conține o serie de scrisori în română, engleză și franceză, dinspre prezent spre trecut, care îl au ca adresant pe nimeni altul decât cel mai mare poet al latinității, Publius Ovidius Naso, inițiind un dialog in absentia cu o mare personalitate. De asemenea, această carte adună contribuțiile unor intelectuali, scriitori din toate părțile lumii, Franța, SUA, Elveția, Spania, Canada, Marea Britanie, Suedia, Japonia, voci distincte care subliniază indirect moștenirea culturală comună pe care o reprezintă opera poetică a lui Ovidius. Fiecare scrisoare constituie indirect și un exercițiu de admirație care deschide către un imaginar orizont de posibilitate, acela al unei comunicări dincolo de timp cu acest creator extraordinar care a fost Ovidius. Într-un fel, cartea desenează o hartă imaginară a unui dialog care unește câteva din marile culturi pentru care opera literară a lui Ovidius reprezintă un reper fundamental. Însă, mai mult decât orice, cartea este emblematică pentru spațiul cultural dobrogean, pentru orașul Constanța, fostul oraș Tomis care l-a găzduit pe marele poet în exilul său și care a prilejuit scrierea unor opere precum „Tristia și Pontica” (Epistulae ex Ponto). De asemenea, ea a fost ilustrată de către Ion Codrescu cu minunate lucrări de grafică, evocând, de o manieră impresionistă, stări sufletești pe care opera și personalitatea acestui poet i le-a indus. Lansarea cărții se încheie cu o degustare de vin asigurată de către S.C. Podgoria Ovidius SRL, prin bunăvoința directorului Ion Ștefan. Domeniile Ovidiu au privilegiul de a dispune de un „Terroir” ideal, plantațiile de viță de vie fiind amplasate într-un loc care îmbină toate calitățile distincte ale unei zone viticole, cum ar fi tradiția, climatul, solul și poziția geografică. Astfel, prețuim deopotrivă cele două culturi, a scrisului și a viței de vie, unite de acest teritoriu miraculos al Dobrogei. De asemenea, Restaurantul japonez Tokyo Rikiya din Constanța, prin amabilitatea domnului Watanabe Takehiro, va însoți degustarea vinului cu câteva platouri de sushi. Evenimentele organizate în cadrul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța sunt promovate atât pe website-ul instituției, https://bjconstanta.ro/, cât şi pe pagina de Facebook a acesteia.

Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța, cu sediul pe str. Mircea cel Bătrân, nr. 104 A, în colaborare cu Editura EikonS.C. Podgoria Ovidiu SRL și  Restaurantul japonez Tokyo Rikiya din Constanța, organizează Joi, 14 decembrie 2023, ora 1730în Aula Bibliotecii, lansarea cărții „Epistole către Ovidiu / Letters to Ovid / Lettres à Ovide”, (Editura Eikon, 2023) în prezența editorului Ion Codrescu, conf. univ. dr. în Istoria artei la Universitatea „Ovidius” din Constanța, avându-i ca invitați pe prof. univ. dr. Ioan Stanomirprof. univ. dr. habil. Angelo Mitchievici și scriitorul Ovidiu Dunăreanu, membru al Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România, cu toții prezenți cu un text în volum.

Volumul conține o serie de scrisori în română, engleză și franceză, dinspre prezent spre trecut, care îl au ca adresant pe nimeni altul decât cel mai mare poet al latinității, Publius Ovidius Naso, inițiind un dialog in absentia cu o mare personalitate. De asemenea, această carte adună contribuțiile unor intelectuali, scriitori din toate părțile lumii, Franța, SUA, Elveția, Spania, Canada, Marea Britanie, Suedia, Japonia, voci distincte care subliniază indirect moștenirea culturală comună pe care o reprezintă opera poetică a lui Ovidius. Fiecare scrisoare constituie indirect și un exercițiu de admirație care deschide către un imaginar orizont de posibilitate, acela al unei comunicări dincolo de timp cu acest creator extraordinar care a fost Ovidius. Într-un fel, cartea desenează o hartă imaginară a unui dialog care unește câteva din marile culturi pentru care opera literară a lui Ovidius reprezintă un reper fundamental.

Însă, mai mult decât orice, cartea este emblematică pentru spațiul cultural dobrogean, pentru orașul Constanța, fostul oraș Tomis care l-a găzduit pe marele poet în exilul său și care a prilejuit scrierea unor opere precum „Tristia și Pontica” (Epistulae ex Ponto). De asemenea, ea a fost ilustrată de către Ion Codrescu cu minunate lucrări de grafică, evocând, de o manieră impresionistă, stări sufletești pe care opera și personalitatea acestui poet i le-a indus.

Lansarea cărții se încheie cu o degustare de vin asigurată de către S.C. Podgoria Ovidius SRL, prin bunăvoința directorului Ion Ștefan. Domeniile Ovidiu au privilegiul de a dispune de un „Terroir” ideal, plantațiile de viță de vie fiind amplasate într-un loc care îmbină toate calitățile distincte ale unei zone viticole, cum ar fi tradiția, climatul, solul și poziția geografică. Astfel, prețuim deopotrivă cele două culturi, a scrisului și a viței de vie, unite de acest teritoriu miraculos al Dobrogei.

De asemenea, Restaurantul japonez Tokyo Rikiya din Constanța, prin amabilitatea domnului Watanabe Takehiro, va însoți degustarea vinului cu câteva platouri de sushi.

Evenimentele organizate în cadrul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța sunt promovate atât pe website-ul instituției, https://bjconstanta.ro/, cât şi pe pagina de Facebook a acesteia.

Detalii

Data:
decembrie 14, 2023
Ora:
5:30 pm - 7:00 pm

Localitate

Aula Bibliotecii Județene Constanța
Str. Mircea cel Bătrân, nr. 104A
Constanta, Constanta
+ Google Map