Fatma Sadâc

Fatma-sadac

Nascuta in comuna Baneasa intr-o familie da tarani cu cinci copii dintre care ea fiind cea mai mare, absolvit scoala primara si gimnaziala din satul Faurei si liceul Mircea cel Batran din Constanta.
A debutat la varsta de 15 ani cu poezia ” Stele „, la rubrica curierul literar din ” Dobrogea noua „.
A mai scris poezii in diferite publicatii ca: „Tomis”, „Flacara”, „Luceafarul”; „Hakses”, „Karadeniz”,”Renkler”, „Aykirisanat”, „Kibatek Bulteni”.
In anul 1988 a debutat cu primul volum de poezii intitulat „Cantec pentru surasul papadiei” editura Litera-Bucuresti, care a fost comentat de prof. George Mirea in emisiunea „Viata cartilor” Radio-Bucuresti.
Urmatorul volum de poezii a fost scris in limba turca intitulat „Oyun isigi altinda” editura Kanyilmaz- Izmir.
Iubirea pentru cei mici a apropiat-o de universul acestora si astfel a scris in anul 2006 cartea de basme in limba turca intitulata „Yol” editura Etki- Izmir.
A publicat in anul 2007 o traducere din limba turca in limba romana a unui roman pentru copii intitulat „Izbanzile unui copil” editura Gold- Constanta.
In curs de aparitie: un volum de poezii, o carte de povestiri si basme pentru copii, un roman pentru copii in limba turca.
Numele sau este aminit in „Dictionarul personalitatilor
turco- tatare” scris de Agi Amet Gemal; in manualul scolar din cadrul universitatii „Dokuz Eylul”, sectia limba turca, intitulat „Dunyada turkce ve turk edebiyatlari” scrisa de lect. Feyyaz Saglam si in manualul scolar conceput de prof. Baubec.
Pe masa de lucru se afla mai multe traduceri si pregatirea de noi creatii.
Este membra a USR-Filiala Dobrogea si KIBATEK -Izmir, Turcia.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.