Varvara Daniela

Daniela Varvara

 

Daniela Varvara

Daniela VARVARA, născută pe 13 decembrie 1972, în Constanța, este profesoară de limba și literatura română, titulară la școala din Corbu, comună unde și locuiește.

Studii

În 2013 a obținut titlul de Doctor în Filologie (Universitatea Ovidius),
cu o teză publicată apoi la editura Eikon, București, cu titlul Mituri și simboluri biblice în poezia românească neomodernistă.

Activitate literara

În 2008, publică primele versuri în „Revista Română” din Iași, dar și primul eseu intitulat „Brâncuși, poezia pietrei”, în revista constănțeană „Ex Ponto.Text/imagine/metatext”.

Volumul de debut, Înaripata (versuri), Ex Ponto, Constanța, 2011, prefațat de Arthur Porumboiu, obține Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Dobrogea și premiul revistei și al editurii care l-a publicat.
Urmează alte două volume de poezie: A- (2012), prefață Ioan Florin Stanciu și, în 2017, Lodebar (Jurnal din casa uitării), la editura ieșeană Junimea, cu o prefață de Ioan Holban și un cuvânt pentru coperta a patra de Adrian Alui Gheorghe. Acest al treilea volum de versuri a primit Premiul pentru cartea de poezie a anului 2017 din partea filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România.

Initiatoare proiecte

Daniela Varvara este inițiatoarea (în 2020) și coordonatoarea festivalului Poezie la nisip din Corbu.
Publică poezie, articole de critică și istorie literară, poeme haiku, renshi, kasen (alături de poeți români, japonezi și turci) în mai multe reviste de specialitate și în volume colective din țară, din Japonia și Coreea; are contribuții la conferințe naționale și internaționale organizate de către diferite instituții academice în domeniile filologie, mitologie, teologie și studii culturale.

https://carturesti.ro/autor/daniela_varvara

https://www.librariaeikon.ro/144_daniela-varvara