Andreea Răsuceanu

Andreea Rasuceanu

Andreea RasuceanuAndreea Răsuceanu este prozatoare, critic literar, editor.

Studii

A absolvit Facultatea de Litere, la Universitatea din București, în 2002, secția română-engleză.Urmeaza ulterior un masterat de teoria și practica imaginii, în cadrul Centrului de Excelență în Studiul Imaginii,
Universitatea București.

Și-a susținut doctoratul, cu lucrarea Mahalaua Mântulesei – drumul către modernitate, în 2009, absolvind Şcoala doctorală “Spaţiu, Imagine, Text, Teritoriu” SD-SITT-CESI;Universitatea București.

A urmat o bursă postdoctorală (2010-2013), cu stagii de cercetare la Sorbonne Nouvelle – Paris 3.

A susținut numeroase conferințe naționale și internaționale și a participat la zeci de documentare/emisiuni radio și TV/ podcasturi/alte tipuri de evenimente legate de istoria și literatura orașului.

A debutat cu proză, în revista Cuvântul, în 1999, publicând ulterior cronici, interviuri, articole de specialitate în cele mai importante reviste literare românești: România literară, Viața Românească, Observator cultural, Revista 22, Bucureștiul Cultural, Idei în dialog, Dilema veche, Convorbiri literare etc. Este autoarea mai multor traduceri din limba engleză și prefețe. A predat cursuri universitare de presă culturală românească, cultură și civilizație, limbă și literatură engleză.

Premii

Cărțile ei au primit numeroase premii importante și nominalizări și au fost tr aduse în spaniolă, franceză și bulgară. Este autoarea romanului Vântul, duhul, suflarea (Polirom, 2020; 2023), pentru care a primit Premiul Academiei Române pentru Proză (2022),

Premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru Proză 2021), premiul Scriitorul lunii februarie (Gala Scriitorii Anului, 2021),

Premiul pentru Proză al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Dobrogea și nominalizări la Premiile revistei Observator cultural,

Premiile „Sofia Nădejde“ și Premiul Național de Proză „Ziarul de Iași“. Romanul s-a aflat pe lista scurtă la Premiul Uniunii Europene pentru Literatură (2022) și a apărut în spaniolă, la Editorial Confluencias (2022) și în bulgară, la editura ICU Publishing (2023). Primul ei roman, O formă de viață necunoscută (Humanitas, 2018; Polirom, 2023), a primit Premiul pentru proză al revistei Ateneu (2019) și premiul Scriitorul lunii ianuarie (2019), decernat de Uniunea Scriitorilor din România și a fost nominalizat la toate premiile literare din România. A fost tradus în Franța, la editura Nouvel Attila-Seuil (2023) și urmează să apară în spaniolă și bulgară. Volumul de debut, Cele două Mântulese (2009), este o versiune a tezei de doctorat, o microistorie bazată pe documente a străzii Mântuleasa. În 2013 a apărut Bucureștiul lui Mircea Eliade. Elemente de geografie literară (Premiul Tânărul critic al anului 2013, nominalizat la premiile Uniunii Scriitorilor din România și la premiile revistei Observator cultural; a apărut în spaniolă, la Editorial Confluencias, în 2022). A continuat studiile de geocritică cu Bucureștiul literar. Șase lecturi posibile ale orașului (2016) și Dicționar de locuri literare bucureștene (2019, coautor), pentru care a primit Premiul AgențiadeCarte.ro, secțiunea eseu, publicistică, memorialistică.

A publicat proză în reviste literare și în numeroase volume colective: este coautor al volumelor Bucureștiul meu (Humanitas, 2016), Cărți, filme, muzici și alte distracții din comunism (Polirom, 2014), Bookătăria de texte și imagini 2, (Pandora-M, 2016), Ferestre din București și poveștile lor (Editura Peter Pan, 2015), Cum să fii fericit în România (Humanitas, 2017), In the Mood for Love (Paralela 45, 2019) etc.

Activitate literara

Din septembrie 2007 până în iulie 2023 a fost editor în cadrul Humanitas. În iulie 2017 a înființat colecția
„Scriitori români contemporani“, la editura Humanitas, pe care a condus-o până în iulie 2023.
Între anii 2007-2009 a fost redactor al revistei Observator cultural.
În 2009 a inițiat și a participat la proiectul Mântuleasa – o geografie mitică, proiect realizat de Fundația ProPatrimonio în colaborare cu Primăria sectorului 2.
În anul 2016 a lansat un nou proiect, Povești citadine, o emisiune difuzată de TVR 2, despre diferite locuri din București, așa cum apar acestea în istoria orașului și în literatură.

Ca editor, a conceput două antologii de proză contemporană: Cartea orașelor (Humanitas, 2021); 16 prozatori de azi ( Humanitas, 2018).

https://ro.wikipedia.org/wiki/Andreea_R%C4%83suceanu

https://humanitas.ro/autori/andreea-r%C4%83suceanu