AUGUSTIN CUPȘA (n. 1980) a studiat Medicina și s-a specializat ca psihiatru, practicând pentru câțiva ani în București și Paris.
A debutat în 2006 cu romanul Perforatorii apoi a publicat două volume de proză scurtă, Profesorul Bumb și Macii suedezi (2011), nominalizat la Premiul de proză la Gala Tânărului Scriitori, și Marile bucurii și marile tristeți (2013) nominalizat la Premiul de proză la Gala Industriei de
Carte ”Bun de Tipar”. Din aceste volume mai multe proze i-au fost traduse și publicate în reviste și antologii europene precum Skrapliv, 2244 Edt (Suedia), Die Entführung aus dem Serail, Wallstein Verlag (Germania), Zgobde iz Rumanije, Sodobnost Edt (Slovenia), The Short Story Project (Israel) etc, iar volumul Marile bucurii și marile tristeți a fost tradus integral și publicat la Partizanska Knjiga (Serbia).
Romanul Așa să crească iarba pe noi (2017) a fost nominalizat la premiul PEN România, premiul
Clubul de Lectură Nepotu` lui Thoreau și finalist al European Union Prize for Literature.
A fost Writer in Residence la International House of Writers Graz în 2013, a obținut bursa Traduki pentru autori la Tirana în 2020.
Ca scenarist a primit Premiul HBO la TIFF pentru Trenul către București pleacă de la linia 3 (2006) și bursa de scenaristică European Alliance for Television and Culture. În perioada 2010-2012 a colaborat la adaptarea serialului ”În Derivă” produs de HBO România. A fost co-scenarist la scurtmetrajul Ceață (2018) care a câștigat Premiul ”Premiers Plans” la Festival de Film d`Angers, premiul Festivalului Internațional de Film Message to Man Sankt Peteresburg și Mențiunea Specială a Juriului la Festivalul Internațional de Film Bruxelles. În 2019 a scris
scenariul la scurtmetrajul Fructe necoapte produs un an mai târziu de Libra Film.
În 2021 Marile bucurii și marile tristeți a apărut la editura Humanitas într-o variantă revizuită și
completată cu proze inedite.
În 2022 a primit bursa BMEIA/Q21 pentru o rezidență de scris în MQ Vienna și apoi bursa Petofi Literary Fund în Pécs pentru proiectul cărții de proză „Străinătate”. Cartea a apărut în cele din urmă la Humanitas și a fost nominalizată anul următor la Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor din România, unde a primit premiul ARIEL (Asociația Revistelor, Imprimeriilor și Editurilor Literare).